2007

Schoolkids in 2007

In 2007 volgden 25 kinderen onderwijs met ondersteuning van het schoolkids project. In 2007 waren de studieresultaten goed; ze gaan allemaal over naar de volgende klas of hebben hun studie succesvol afgerond Hieronder enkele verhalen van individuele leerlingen.

Kate Akinyi
Kate is een leerlinge van het Sint Theresas Primary School. Zij heeft het vorig jaar goed gedaan en is nu over naar de tweede klas. Ze komt uit een gezin met drie kinderen. Haar vader is een alcoholist die niets doet om het gezin te ondersteunen. De zorg ligt helemaal bij de moeder die door het verkopen van groenten en tweedehands kleding probeert te overleven. Haar bedrijfje is door de recente gewelddadigheden helemaal verwoest. Alle spulletjes zijn gestolen of vernietigd en het bedrijfje moet weer helemaal opnieuw worden opgebouwd.

Kelly Francis Otieno
In 2007 is Kelly gestart bij de Inner Core Junior Primary School. Hij komt uit een gezin met drie kinderen. Zijn moeder kookt voor een peuterspeelzaal en verdient 2500 shilling per maand (€ 25). Zijn vader heeft geen vast werk en doet af en toe kleine klusjes waardoor hij het inkomen van zijn vrouw kan aanvullen. Naast haar baantje verkoopt de moeder van Kelly nog groenten. Ook dit bedrijfje is vernietigd door de onlusten van na de verkiezingen.

Brian Chege
Brian zat in 2007 in de zesde klas van de lagere school. Hij woont samen met zijn moeder en een zieke grootvader. Zijn moeder verkoopt groente en tweedehands kleding. Ook haar bedrijfje heeft ernstig te lijden gehad. De chronische ziekte van de grootvader maakt het extra moeilijk om te over-leven. Er moeten veel kosten voor medicijnen en zieken-huisbezoek betaald worden.

Victoria Juma
Vorig jaar zat ze in de zesde klas van de lagere school. Zij is een uitmuntende leerling en geliefd bij haar onderwijzers. Haar toewijding aan de studie is een bron van inspiratie zowel op school als binnen haar familie. Haar moeder heeft een klein bedrijfje en werkt bijzonder hard om haar gezin te onderhouden en de andere kinderen naar school te laten gaan.

Mary Njeri
Ook Mary zat vorig jaar in de zesde klas van de lagere school. Nadat in 2006 haar leventje be-hoorlijk verstoord werd door de familieruzies kon zij het afgelopen jaar in relatieve rust studeren. Zij heeft een jonger zusje dat gedurende de eerste vier jaren van haar leven regelmatig ziek was en niet kon lopen. Dat heeft haar moeder zozeer beziggehouden dat het moeilijk was om aan de kost te komen. Gelukkig kan het kleine meisje nu lopen waardoor de moeder haar handen vrij heeft om te werken.

Mary Wambui (Rabai Road Primary School)
Ook zij zat vorig jaar in de zesde klas. Haar moeder breit kleding. Hiermee onderhoudt zij haar gezin en zorgt ze ervoor dat de andere kinderen ook naar school kunnen. Haar vader heeft af en toe een tijdelijke baan. De moeder van Mary was in staat om gemiddeld 6000 shilling (€ 60,–) per maand te verdienen totdat de gewelddadigheden hieraan een einde maakten.

Quitor Obwango (Lela Primary School)
Quintor zat het afgelopen jaar in de vijfde klas van de lagere school. Na de scheiding van haar ouders toen ze één jaar oud was, leeft ze met haar grootmoeder. Sinds haar vader hertrouwd is en een tweeling heeft gekregen woont zij weer bij haar vader in de sloppenwijk Mathare. Haar vader heeft tijdelijk werk gevonden in een zeep fabriek. Zij doet het erg goed op school.

George Ochieng (Rachuonyo Primary School)
George zat vorig jaar in de zesde klas. Hij woont samen met zijn vader en stiefmoeder na de dood van zijn moeder enkele jaren geleden. Het gezin moet voor een groot aantal kinderen zorgen, tien in totaal, dat komt omdat de stiefmoeder van George al eigen kinderen had. Het is een groot probleem om het gehele gezin te voeden. De meeste kinderen zijn ondervoed. Vanwege de thuissituatie is besloten om George naar kostschool te sturen.

George Ogolla (Sega Township)
De vader van George is een aantal jaren geleden aangereden door een motor; hij is nu volledig verlamd. Daardoor moet de moeder van George voor het hele gezin zorgen. Door deze tragische geschiedenis was het voor George moeilijk om te leren. Alhoewel hij nu 20 jaar is wil hij dolgraag een cursus in business management gaan volgen, en volgt hij daarom eerst de middelbare school.

Wycliffe Oyamo (Kenya Polytechnic)
Wycliffe zit op de technische hogeschool. Maart vorig jaar is zijn grootmoeder overleden die altijd voor hem gezorgd heeft, nadat zijn beide ouders aan AIDS waren overleden. Hij woont nu bij zijn tante.

Raphael Juma (University of Nairobi)
Juma is afgestuurd aan de universiteit in 2005. Hij komt uit een gezin met negen kinderen. Zijn vader is schoonmaker op een onderwijs instituut en zijn moeder zorgt voor de kinderen. Juma zet zich in voor enkele ontwikkelings-projecten in de sloppenwijken van Korogocho. Door de contacten die hij daarbij legt krijgt hij af en toe een betaald klusje. Vorig jaar heeft hij deelgenomen aan twee conferenties over……..